Burak jest dla nas warzywem, które nigdy się nie nudzi i smakuje zawsze. Dlatego przyjemnością obserwujemy jego powrót na stoły w postaciach mniej klasycznych. Dziś mamy dla Was aromatyczny krem, który zasmakuje wszystkim amatorom tego warzywa.
Składniki:
- 4-5 dużych buraków
- kilka łyżek oliwy
- świeży tymianek
- kieliszek porto (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
- ok 700ml bulionu
- 100g bryndzy
Przygotowanie:
Buraki obieramy. W misce rozrabiamy oliwę, ocet, listki tymianku (odkładamy trochę do dekoracji), 1/2 łyżeczki soli, pieprz i troche porto. W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy buraki (możemy je naciąć by marynata wniknęła do środka). Buraki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 2h w temp 110stopni. Oczywiście można skrócić czas i podwyższyć temperaturę, ale powolne pieczenie da nam lepszy efekt. Buraki po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z folii z której wylewamy resztę sosu do garnka, po czym kroimy buraki w kawałki i dodajemy do garnka. Dolewamy bulion oraz resztę porto, zagotowujemy po czym miksujemy całość na gładką masę. W razie potrzeby przyprawiamy solą, pieprzem lub octem. Przelewamy do talerzy, dokładamy pokruszoną bryndzę i posypujemy listkami tymianku.
- 4-5 dużych buraków
- kilka łyżek oliwy
- świeży tymianek
- kieliszek porto (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
- ok 700ml bulionu
- 100g bryndzy
- Buraki obieramy.
- W misce rozrabiamy oliwę, ocet, listki tymianku (odkładamy trochę do dekoracji), ½ łyżeczki soli, pieprz i troche porto. W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy buraki (możemy je naciąć by marynata wniknęła do środka).
- Buraki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy ok 2h w temp 110stopni. Oczywiście można skrócić czas i podwyższyć temperaturę, ale powolne pieczenie da nam lepszy efekt.
- Buraki po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z folii z której wylewamy resztę sosu do garnka, po czym kroimy buraki w kawałki i dodajemy do garnka.
- Dolewamy bulion oraz resztę porto, zagotowujemy po czym miksujemy całość na gładką masę. W razie potrzeby przyprawiamy solą, pieprzem lub octem.
- Przelewamy do talerzy, dokładamy pokruszoną bryndzę i posypujemy listkami tymianku.