Orecchiette to gatunek makaronu charakterystyczny dla włoskiej Puglii. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „małe uszy”. Kiedyś przygotowywany ręcznie, gdzie włoska mamma kciukiem odrywała i formowała makaron, dziś niestety mechanicznie, ale i tak jest to makaron, który warto wykorzystać w kuchni. Klasyczną potrawą z orecchiette jest orecchiette cime di rapa czyli z młodymi pędami brokuła. Ponieważ młode pędy brokuła są u nas mało popularne – przygotowaliśmy inną wersję, również mocno zieloną i smaczną.
Składniki:
- 250g makaronu orecchiette
- 3-4 ząbki czosnku
- 70-100ml oliwy
- 300g młodego szpinaku
- 200g pomidorków koktajlowych
- 100g parmezanu lub grana padano
- szczypta chili
- sól
Przygotowanie:
Gotujemy wodę na makaron, solimy, a następnie wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. W międzyczasie kroimy pomidorki na pół i siekamy czosnek. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, dorzucamy pomidorki, solimy, dodajemy chili. Po 1-2 minutach dorzucamy szpinak, mieszamy i od razu dodajemy makaron. Całość mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Natychmiast podajemy. Smacznego.