Potrawa ta najbardziej popularna jest we Włoszech, u nas kwiaty cukinii lub dyni to rzadkość. Na szczęście coraz częściej można dostać ten przysmak i go samodzielnie przygotować. Są bardzo delikatne i szybko więdną, więc należy je przygotować jak najszybciej. Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie jest nadziewanie kwiatów serem ricotta i smażenie ich na głębokim oleju w cieście naleśnikowym.
Składniki:
- 12 kwiatów cukinii
- 250g sera ricotta
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z limonki
- otarta skórka z limonki/cytryny (opcjonalnie)
- garść listków oregano, ale może to być mięta, bazylia lub jakiekolwiek inne zioła na które macie ochotę
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki
- 100ml zimnej wody
- kilka kostek lodu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser ricotta mieszamy z parmezanem, ziołami i limonką. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy wodę i lód. Dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Lód zapewni nam chrupkość i puszystość ciasta.
Rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury 190 stopni
Delikatnie rozwijamy płatki kwiatów cukinii i napełniamy je masą serową i zwijamy lekko na końcu. Każdy kwiat zanurzamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania jasnozłotego koloru. Wyciągamy kwiaty z oleju i wykładamy na talerz z papierowym ręcznikiem by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy jako przystawkę.