Wywiązała się wczoraj dyskusja ze znajomymi, którzy stwierdzili, że my tylko mięso i mięso. Oczywiście zaprotestowaliśmy, bo jakże tak? Oczywiście, że umiemy zrobić coś bezmięsnego. No i padło wyzwanie na danie wegetariańskie, a my podbiliśmy poprzeczkę – i tak powstała wegańska wariacja na temat minestrone wzbogaconej zieloną soczewicą, której ugotowanej zostało nam trochę po wczorajszym gotowaniu z chorizo. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu i mamy nadzieję, że Wam zasmakuje
Składniki:
- 1,5l wywaru z warzyw lub wody
- 1 nieduża cukinia
- niecała szklanka ugotowanej soczewicy
- 4 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 niewielkie marchewki
- kilka łyżek oliwy
- sól
- bouqet garni (czyli natka pietruszki, liść laurowy i tymianek)
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy i siekamy, marchew obieramy kroimy w plasterki, cukinie w półplasterki, paprykę w paski lub kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy, dorzucamy marchew cukinie i paprykę. Chwilę smażymy, dorzucamy bouqet garni i podlewamy 1/3 szklanki wywaru. Dodajemy pomidory i dusimy ok 10 minut. Przelewamy do garnka, dolewamy resztę bulionu i dorzucamy soczewicę. Gotujemy 5-10min i gotowe. Smacznego.