Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, albo chcielibyście sprawić przyjemność drugiej połówce to bardzo szybko możecie przygotować sałatkę, która znakomicie będzie się prezentować na stole. Może Panowie nie będą z nią zachwyceni, ale Panie na pewno zjedzą ze smakiem 🙂
Składniki:
- 1/2 niedużego arbuza
- garść płatków migdałów
- 1 dojrzały granat
- 1 opakowanie sera feta, białego wędzonego lub takiego jaki lubicie
- zredukowany ocet balsamiczny do dekoracji
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jeśli posiadacie specjalną łyżkę do wycinania kulek z owoców, to za jej pomocą wycinamy kulki z arbuza. Jeśli nie macie takiej łyżki – można po prostu pokroić arbuza w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały, a po chwili prażenia dodajemy cukier, który nam się skarmelizuje i oklei migdały słodką skorupką. Przesypujemy migdały do miski, żeby wystygły. W tym czasie obieramy granat i wsypujemy pestki do drugiej miski.
Na talerzach układamy kulki arbuza, na to kładziemy pokruszony ser, posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałów. Całość dekorujemy redukowanym balsamico i od razu podajemy.
- ½ niedużego arbuza
- garść płatków migdałów
- 1 dojrzały granat
- 1 opakowanie sera feta, białego wędzonego lub takiego jaki lubicie
- zredukowany ocet balsamiczny do dekoracji
- 1 łyżeczka cukru
- Jeśli posiadacie specjalną łyżkę do wycinania kulek z owoców, to za jej pomocą wycinamy kulki z arbuza. Jeśli nie macie takiej łyżki - można po prostu pokroić arbuza w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały, a po chwili prażenia dodajemy cukier, który nam się skarmelizuje i oklei migdały słodką skorupką. Przesypujemy migdały do miski, żeby wystygły.
- W tym czasie obieramy granat i wsypujemy pestki do drugiej miski.
- Na talerzach układamy kulki arbuza, na to kładziemy pokruszony ser, posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałów.
- Całość dekorujemy redukowanym balsamico i od razu podajemy.