Szybka, prosta i smaczna surówka, idealna na letnie dni jako dodatek do dań rybnych. Może być też doskonałą bazą do wielu różnorodnych surówek, których skład ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
Składniki:
- pół średniej główki kapusty lub jedna mała
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka soli
- pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Kroimy na ćwiartki lub gdy jest większa na 8ki i drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Pietruszkę drobno siekamy i dorzucamy do kapusty. Ocet, sok z limonki, cukier, oliwę, sól mieszamy razem. Tak powstałą marynatą zalewamy kapustę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Aby urozmaicić naszą surówkę możemy dodać posiekaną marchewkę, selera naciowego, kolendrę, paprykę czy rzepę. Jest to doskonała podstawa do dalszych eksperymentów. Smacznego.