Jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych surówek na świecie. Międzynarodowe Cole Slaw pochodzące z niderlandzkiego koolsla oznaczającego surówkę z kapusty, w Polsce szybko zostało spolszczone na swojsko brzmiącego Colesława. Przepisów na tę surówkę jest całe mnóstwo – podstawą jednak jest zawsze szatkowana biała kapusta. Klasycznie mieszana z sosem majonezowym, ale zdarzają się także wersje z vinegretem.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1-2 szalotki
- sok z wyciśniętej limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 średnie marchewki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren kopru (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Sok z limonki mieszamy z cukrem. Kapustę szatkujemy na drobne paski – grubość i długość wg uznania. Marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce. Kapustę i marchew mieszamy z sokiem z limonki i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, pieprz i wszystko mieszamy . Szalotkę kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do kapusty, dodajemy nasiona kopru. Zalewamy całość przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki po czym serwujemy.
- ½ główki białej kapusty
- 1-2 szalotki
- sok z wyciśniętej limonki
- ½ łyżeczki cukru
- 2 średnie marchewki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren kopru (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Sok z limonki mieszamy z cukrem.
- Kapustę szatkujemy na drobne paski - grubość i długość wg uznania.
- Marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce.
- Kapustę i marchew mieszamy z sokiem z limonki i odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy śmietanę, majonez, musztardę i pieprz.
- Szalotkę kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do kapusty, dodajemy nasiona kopru.
- Zalewamy całość przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na kilka minut do lodówki po czym serwujemy.