Sezon na jagody w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na słodkie bułki, które lubią chyba wszyscy. Jagodzianki można oczywiście zrobić przez cały rok – z borówkami amerykańskimi, ale z leśnymi jagodami są najlepsze.
Składniki:
Na zaczyn:
- 15g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki mąki
- 100ml mleka
Na ciasto:
- 500g maki
- 1/3 szklanki cukru (jak lubicie słodkie ciasta to trochę więcej)
- łyżka masła
- 150ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1 jajko + 1 do smarowania
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300g jagód
- 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, mieszamy je z cukrem, mlekiem i mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Następnie roztapiamy masło i odstawiamy by przestygło, ma być ciepłe, ale nie gorące. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, następnie dodajemy jajko, masło, mleko. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy by podwoiło swą objętość. Zajmuje to mniej więcej około godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki (jeśli ciasto się za bardzo klei to podsypujemy delikatnie mąką). Kulkę spłaszczamy na placek, w który nakładamy łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Można dodać do jagód łyżkę bułki tartej by wchłonęła sok, ale my nie dodawaliśmy. Zlepiamy ciasto jak na pierogi i delikatnie formujemy kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejne kulki układamy w dość dużych odległościach, by rosnąc się nie zetknęły. Blachę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie smarujemy bułki rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pyszne, gorące jagodzianki.