Szybka i smaczna przystawka, którą możemy przygotować na rodzinną imprezę, Sylwestra czy kolację.
Składniki:
- 400g malutkich pieczarek
- 1 spory pęczek pietruszki
- 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- 1 opakowanie miękkiego sera typu feta
- 1 łyżka klarowanego masła
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, delikatnie odrywamy ogonki i odkładamy. Na woku lub patelni rozgrzewamy masło. wrzucamy pieczarki i na dużym ogniu smażymy aż zbrązowieją. W międzyczasie doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (pamiętajmy jednak, że ser jest słony, a będzie nadzieniem pieczarek). Usmażone pieczarki wyciągamy i odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć z tłuszczu.
Ogonki pieczarek drobno siekamy i przesmażamy na pozostałym na patelni maśle. Do miski wrzucamy ser, posiekane oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy, aż powstanie pasta. Małą łyżeczką nakładamy pastę do pieczarek i układamy na talerzu. Podajemy na zimno lub przed podaniem chwilę zapiekamy.