Z reguły widząc nazwę marinara w menu przekonani jesteśmy, że otrzymamy potrawę z rybą lub owocami morza. Jednakże klasyczny sos marinara nie ma nic wspólnego z owocami morza. To gęsty aromatyczny sos na bazie dojrzałych pomidorów, czosnku, cebuli i ziół. Z częstym dodatkiem wina, oliwek czy kaparów. W słonecznej Italii, gdzie sos ten powstał (a wywodzi się on z Neapolu) marinara rzadko jest serwowana jako osobne danie, a jeśli już to pod nazwą sugo di pommarola. Z reguły marinara stanowi bazę wyjściową do innych sosów. Tak będzie też dzisiaj – wykorzystamy go do przygotowania spaghetti z owocami morza. Skoro już trzymamy się skojarzeń 🙂 W ramach ziół wykorzystamy kolendrę i tymianek, choć w klasycznej marinarze używamy bazylii z opcjonalnym dodatkiem oregano i tymianku.
Składniki (4-5 osób):
- 100g makaronu spaghetti na osobę
- 10-12 ośmiorniczek baby (świeżych lub powoli rozmrożonych)
- kilkanaście muszli, oczyszczonych i zamkniętych
- 200g obranych i oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych)
- 2-3 ząbki czosnku
- 100ml białego wina
- 3-4 łyżki oliwy
- płaska łyżka klarowanego masła
- 1 papryczka chili
- pieprz
- sól
Sos:
- 4-5 dojrzałych pomidorów (możemy zastąpić puszką pomidorów krojonych)
- 3 ząbki czosnku
- 50ml wina
- 1 mała cebula
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- świeży tymianek
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeznaczony do sosu czosnek i cebulę. Podsmażamy przez minutę, uważając, by czosnek się nie przypalił, po czym podlewamy winem i redukujemy. Dorzucamy pomidory, solimy pieprzymy i dusimy na małym ogniu. Dorzucamy posiekane zioła. Po kilku minutach przekładamy zredukowany sos do miski.
Siekamy papryczkę. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dorzucamy czosnek i chili, chwilę smażymy. Dorzucamy owoce morza. Lekko solimy. Smażymy przez ok. 2 minuty mieszając. Podlewamy winem i dusimy kolejne 2-3 min. Jeśli któraś z muszli się nie otworzyła – wyrzucamy ją. Dodajemy sos pomidorowy i całość dusimy mieszając przez ok.2min. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy, by sos oblepił spaghetti. Nakładamy na talerze i podajemy posypane świeżą kolendrą.