Składniki:
- 400g schabu bez kości
- 800g żółtych pomidorków koktajlowych (oczywiście mogą być czerwone)
- natka pietruszki
- sos teriyaki
- sok z limonki
- sól, pieprz
- oliwa
- cukier
Schab kroimy w jak najcieńsze plastry, ok 1-2mm (można go lekko zmrozić tak jak polędwicę na carpaccio i pokroić na krajalnicy. Trzeba jednak uważać by nie były zbyt cienkie bo nam się rozpadną). Tak pokrojone plastry wrzucamy do zalewy z oliwy, sosu sojowego, sosu teriyaki, pieprzu. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wrzucamy po kilka plastrów na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy krótko, uważając by nam się mięso nie przypaliło (zarówno sos sojowy jak i sos teriyaki maja tendencje do palenia). Usmażone kawałki układamy na półmisku przykrytym folią. W tym samym czasie na drugą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pomidory. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Po chwili posypujemy 1-2 łyżeczkami cukru i dodajemy 1 łyżeczkę soku z limonki. Po chwili cukier się skarmelizuje i pokryje pomidory słodko-kwaśną warstwą. Wykładamy na talerz.Przygotowanie: