Od wieków śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w naszym kraju. Zarówno ze względu na swe walory smakowe jak i na niską cenę spotykany jest na stole chyba każdej rodziny. Przyrządzany na dziesiątki sposobów – dziś dokładamy jeszcze jeden
Składniki:
- 500g filetów śledziowych (najlepiej bez skóry)
- 2 -3 duże czerwone cebule
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 100g pomidorów suszonych w oleju
- 100g czarnych oliwek bez pestek
- pieprz
- 250ml oliwy z oliwek (jeśli korzystamy z pomidorów suszonych i nie zalanych olejem/oliwą odpowiednio więcej)
Przygotowanie:
Jeśli mamy filety solone należy je uprzednio wymoczyć w wodzie z mlekiem, jednakże coraz częściej można zakupić matiasy bezpośrednio gotowe do spożycia. Każdy płat smarujemy lekko octem winnym. Rybę kroimy w kawałki ok 3cm. Pomidory kroimy w paski. Cebulę szatkujemy. Oliwki kroimy w talarki. Do dużej miski wlewamy oliwę i olej suszonych pomidorów. Dorzucamy śledzie, wyciśnięty czosnek, oliwki, cebulę i pomidory. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do słoików. Ważne by na wierzchu pozostawić odrobinę oliwy. Słoiki wstawiamy do lodówki. Jeśli mamy cierpliwość – najlepsze są po tygodniu.
Jeśli mamy dobrej jakości oliwę to przechowywanie w lodówce sprawi, że zgęstnieje i stanie się mętna. Nie stanowi to problemu – trzeba przed spożyciem wcześniej wyjąć słoik ze śledziami.