No dobra .. upał nas trochę przygrzał i wskutek tego poszaleliśmy w kuchni. Kompletne fusion i mix smaków. Zamiast tradycyjnych blinów, zrobiliśmy takie na mące kukurydzianej, do tego żabie udka w klasycznej tempurze, a do wszystkiego mangowa wariacja na temat sosu nuoc ham. Jak wyszło? Spróbujcie sami 🙂
Składniki:
- 10 par żabich udek
- 100ml mleka
- 1 łyżka pasty chili
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- kostki lodu
- olej ryżowy lub kokosowy
- 2 łyżki musu z mango
- sos nuoc ham
- sól
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- kilka gram drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Żabie udka rozmrażamy. Pastę chili mieszamy z mlekiem i szczyptą soli i w takiej marynacie moczymy udka przez ok godzinę.
Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami maślanki, dodajemy jajko, rozbijamy. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i połowę mąki pszennej, pastę curry i szczyptę soli. Rozrabiamy na gładką masę dodając maślanki by uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 15-20 minut.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nalewamy małe placki. My wykorzystujemy do tego foremki do wycinania – uzyskujemy wtedy wyższe boki. Smażymy bliny na ciemnozłoty kolor. Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple.
W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy zimnej wody i dosypujemy resztę mąki pszennej. Mieszamy by uzyskać lejące się ciasto. dorzucamy kostki lodu by utrzymać jak najniższą temperaturę.
W garnku rozgrzewamy olej ryżowy lub kokosowy (o wysokiej temperaturze dymienia). Żabie udka moczymy w tempurze i ostrożnie wkładamy na olej. Smażymy po kilka jednocześnie na złoty kolor.
2 łyżki musu z mango mieszamy z kilkoma łyżkami sosu nuoc ham. Na blinach układamy żabie udka i podajemy z przygotowanym sosem.
- 10 par żabich udek
- 100ml mleka
- 1 łyżka pasty chili
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- kostki lodu
- olej ryżowy lub kokosowy
- 2 łyżki musu z mango
- sos nuoc ham
- sól
- ½ szklanki maślanki
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- kilka gram drożdży
- ⅓ łyżeczki cukru
- Żabie udka rozmrażamy.
- Pastę chili mieszamy z mlekiem i szczyptą soli i w takiej marynacie moczymy udka przez ok godzinę.
- Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami maślanki, dodajemy jajko, rozbijamy.
- Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i połowę mąki pszennej, pastę curry i szczyptę soli.
- Rozrabiamy na gładką masę dodając maślanki by uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
- Odstawiamy na 15-20minut.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nalewamy małe placki. My wykorzystujemy do tego foremki do wycinania - uzyskujemy wtedy wyższe boki.
- Smażymy bliny na ciemnozłoty kolor.
- Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple.
- W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy zimnej wody i dosypujemy resztę mąki pszennej.
- Mieszamy by uzyskać lejące się ciasto.
- Dorzucamy kostki lodu by utrzymać jak najniższą temperaturę.
- W garnku rozgrzewamy olej ryżowy lub kokosowy (o wysokiej temperaturze dymienia).
- Żabie udka moczymy w tempurze i ostrożnie wkładamy na olej.
- Smażymy po kilka jednocześnie na złoty kolor.
- łyżki musu z mango mieszamy z kilkoma łyżkami sosu nuoc ham.
- Na blinach układamy żabie udka i podajemy z przygotowanym sosem.