Zapewne każdy w życiu choć raz, choćby z ciekawości zjadł popularną „zupkę chińską”. Ale pewnie znacznie mniej osób wie, że prekursorem zupek błyskawicznych był właśnie ramen. Potrawa, która przywędrowała z Chin do Japonii i tam zyskała taką popularność, by stać się narodowym fastfoodem. Nazwa pochodzi od pszennego makaronu, który podaje się z długo gotowanym na kościach i mięsie wieprzowym rosołem. Jednego przepisu na ramen nie ma, więc każdy kucharz tworzy własny. Tak więc i my stworzyliśmy nasz ramen. Zapraszamy do spróbowania.
Składniki:
- 700g boczku z żebrem lub golonki wieprzowej
- 700g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej
- 100ml sosu sojowego
- 1 duża marchew
- 3 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 70ml mirin lub sake (jeśli nie macie, możecie pominąć lub dodać kieliszek wytrawnego sherry)
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
- sok z 1 lmonki
- 1 płat wodorostów kombu (to naturalne źródło dużej ilości umami czyli glutaminianu sodu, którym teraz się straszy dzieci)
- kilka grzybów shitake lub mun
- 2 papryczki chili
- kilka ziaren pieprzu
- 3 pędy trawy cytrynowej
- 3 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
- 4-5l wody
Do podania:
- 1 jajko na osobę
- 100g makaronu ramen na osobę (może być chiński makaron pszenny)
- młoda cebulka ze szczypiorkiem
- jasna część pora
- kiełki soi
- arkusz nori
- siekana papryczka chili
Przy czym poz makaronem i jajkiem wszystkie składniki są opcjonalne i wrzucamy je wg uznania lub dokładamy własne.
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, wkładamy do garnka i odstawiamy na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Sól wyciągnie z mięsa zawartą w nim wodę i sprawi, że mięso stanie się bardziej zwarte. Następnie mięso obmywamy z soli i płynu który pojawił się w pojemniku. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy kombu, trawę cytrynową, sos sojowy, pokrojone w ćwiartki cebulę, oraz ząbki czosnku. Po godzinie gotowania na małym ogniu dorzucamy mirin, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, grzyby, chiili i sos rybny. Gotujemy jeszcze około 2h. Po tym czasie dostajemy ciemny aromatyczny bulion. Wyciągamy mięso na talerz a resztę zawartości garnka przecedzamy przez sito. Można oczywiście sklarować bulion 🙂
Jajka gotujemy na miękko, szczypior i por siekamy, gotujemy makaron. Boczek z gotowania rosołu kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Łopatkę również możemy podsmażyć, lub podać ugotowaną. W misce układamy makaron, plastry mięsa, jajko, kiełki soi, pokrojone grzyby i kombu. Całość zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną cebulką, porem i chili. Natychmiast podajemy. Smacznego.
- 700kg boczku z żebrem lub golonki wieprzowej
- 700g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej
- 100ml sosu sojowego
- 1 duża marchew
- 3 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 70ml mirin lub sake (jeśli nie macie, możecie pominąć lub dodać kieliszek wytrawnego sherry)
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
- sok z 1 lmonki
- 1 płat wodorostów kombu
- kilka grzybów shitake lub mun
- 2 papryczki chili
- kilka ziaren pieprzu
- 3 pędy trawy cytrynowej
- 3 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
- 4-5l wody
- 1 jajko na osobę
- 100g makaronu ramen na osobę (może być chiński makaron pszenny)
- młoda cebulka ze szczypiorkiem
- jasna część pora
- kiełki soi
- arkusz nori
- siekana papryczka chili
- Mięso nacieramy solą, wkładamy do garnka i odstawiamy na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Następnie mięso obmywamy z soli i płynu który pojawił się w pojemniku.
- Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
- Dorzucamy kombu, trawę cytrynową, sos sojowy, pokrojone w ćwiartki cebulę, oraz ząbki czosnku.
- Po godzinie gotowania na małym ogniu dorzucamy mirin, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, grzyby, chiili i sos rybny.
- Gotujemy jeszcze około 2h. Po tym czasie dostajemy ciemny aromatyczny bulion. Wyciągamy mięso na talerz a resztę zawartości garnka przecedzamy przez sito. Można oczywiście sklarować
- Jajka gotujemy na miękko, szczypior i por siekamy, gotujemy makaron.
- Boczek z gotowania rosołu kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Łopatkę również możemy podsmażyć, lub podać ugotowaną.
- W misce układamy makaron, plastry mięsa, jajko, kiełki soi, pokrojone grzyby i kombu.
- Całość zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną cebulką, porem i chili.
- Natychmiast podajemy. Smacznego