Robi się coraz cieplej, a w takie dni chyba nikt nie lubi siedzieć zbyt długo kuchni. Dlatego dziś propozycja na bardzo szybkie i efektowne danie.
Składniki:
- 150g pikantnego chorizo sarta
- 200g krewetek
- 300g czarnego makaronu
- 2 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka jalapeno
Przygotowanie:
Gotujemy wodę na makaron i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Czosnek i jalapeno siekamy. Chorizo tniemy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (patelnie można wcześniej zwilżyć oliwą, ale chorizo ma wystarczająco dużo tłuszczu, który się wytopi wiec można to pominąć). Smażymy ok 2min.
Usmażone chorizo zdejmujemy z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę, krewetki, sos sojowy i sok z limonki.
Smażymy 2-3min na dużym ogniu, dorzucamy chorizo, mieszamy. Odcedzamy makaron i dorzucamy na patelnię. Mieszamy. Wykładamy na talerze i podajemy. Smacznego.