70ml mirin lub sake (jeśli nie macie, możecie pominąć lub dodać kieliszek wytrawnego sherry)
1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
sok z 1 lmonki
1 płat wodorostów kombu
kilka grzybów shitake lub mun
2 papryczki chili
kilka ziaren pieprzu
3 pędy trawy cytrynowej
3 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
4-5l wody
1 jajko na osobę
100g makaronu ramen na osobę (może być chiński makaron pszenny)
młoda cebulka ze szczypiorkiem
jasna część pora
kiełki soi
arkusz nori
siekana papryczka chili
Instructions
Mięso nacieramy solą, wkładamy do garnka i odstawiamy na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Następnie mięso obmywamy z soli i płynu który pojawił się w pojemniku.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
Dorzucamy kombu, trawę cytrynową, sos sojowy, pokrojone w ćwiartki cebulę, oraz ząbki czosnku.
Po godzinie gotowania na małym ogniu dorzucamy mirin, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, grzyby, chiili i sos rybny.
Gotujemy jeszcze około 2h. Po tym czasie dostajemy ciemny aromatyczny bulion. Wyciągamy mięso na talerz a resztę zawartości garnka przecedzamy przez sito. Można oczywiście sklarować
Jajka gotujemy na miękko, szczypior i por siekamy, gotujemy makaron.
Boczek z gotowania rosołu kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Łopatkę również możemy podsmażyć, lub podać ugotowaną.
W misce układamy makaron, plastry mięsa, jajko, kiełki soi, pokrojone grzyby i kombu.
Całość zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną cebulką, porem i chili.
Natychmiast podajemy. Smacznego
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/ramen/