Ramen
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 700kg boczku z żebrem lub golonki wieprzowej
  • 700g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej
  • 100ml sosu sojowego
  • 1 duża marchew
  • 3 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 70ml mirin lub sake (jeśli nie macie, możecie pominąć lub dodać kieliszek wytrawnego sherry)
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
  • sok z 1 lmonki
  • 1 płat wodorostów kombu
  • kilka grzybów shitake lub mun
  • 2 papryczki chili
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 pędy trawy cytrynowej
  • 3 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
  • 4-5l wody
  • 1 jajko na osobę
  • 100g makaronu ramen na osobę (może być chiński makaron pszenny)
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • jasna część pora
  • kiełki soi
  • arkusz nori
  • siekana papryczka chili
Instructions
  1. Mięso nacieramy solą, wkładamy do garnka i odstawiamy na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Następnie mięso obmywamy z soli i płynu który pojawił się w pojemniku.
  2. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
  3. Dorzucamy kombu, trawę cytrynową, sos sojowy, pokrojone w ćwiartki cebulę, oraz ząbki czosnku.
  4. Po godzinie gotowania na małym ogniu dorzucamy mirin, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, grzyby, chiili i sos rybny.
  5. Gotujemy jeszcze około 2h. Po tym czasie dostajemy ciemny aromatyczny bulion. Wyciągamy mięso na talerz a resztę zawartości garnka przecedzamy przez sito. Można oczywiście sklarować
  6. Jajka gotujemy na miękko, szczypior i por siekamy, gotujemy makaron.
  7. Boczek z gotowania rosołu kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Łopatkę również możemy podsmażyć, lub podać ugotowaną.
  8. W misce układamy makaron, plastry mięsa, jajko, kiełki soi, pokrojone grzyby i kombu.
  9. Całość zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną cebulką, porem i chili.
  10. Natychmiast podajemy. Smacznego
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/ramen/