Klasyczne placki ziemniaczane, które można podać wykwintnie. Tym razem z marynowaną w rumie wołowiną. Polecamy wypróbować.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- szczypta soli
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 300g wołowiny (rostbef, krzyżowa, udziec, polędwica)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- kieliszek ciemnego rumu
- 1 łyżeczka pasty chiii
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 średni burak
Przygotowanie:
Oliwę, sos sojowy, rum, chili i sok z limonki mieszamy. Wołowinę kroimy w bardzo cienkie plastry ok 2mm. wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy. Chrzan mieszamy ze śmietaną i cukrem. Buraka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry. Smarujemy lekko oliwą, układamy na ruszcie i wstawiamy do piekarnika (180stopni) na 15 minut. Możemy tez usmażyć chipsy na patelni.
ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki lekko solimy i wkładamy do durszlaka który stawiamy na misce. Odstawiamy na 10-15minut by odciekła woda ze skrobią. Odlewamy delikatnie wodę, która wyciekła z ziemniaków, pozostawiając zmagazynowaną na dnie skrobię. Dorzucamy ziemniaki, jajka i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nakładamy cienkie placki smażąc z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple. Na drugiej patelni smażymy plastry wołowiny po ok minutę z każdej strony.
Na talerzu układamy placki ziemniaczane, przekładając je plastrami wołowiny. Dekorujemy łyżką sosu chrzanowego i chipsem buraka.
- 1 kg ziemniaków
- szczypta soli
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 300g wołowiny (rostbef, krzyżowa, udziec, polędwica)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- kieliszek ciemnego rumu
- 1 łyżeczka pasty chiii
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- ½ łyżeczki cukru
- 1 średni burak
- Oliwę, sos sojowy, rum, chili i sok z limonki mieszamy.
- Wołowinę kroimy w bardzo cienkie plastry ok 2mm.
- wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy.
- Chrzan mieszamy ze śmietaną i cukrem.
- Buraka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry.
- Smarujemy lekko oliwą, układamy na ruszcie i wstawiamy do piekarnika (180stopni) na 15 minut. Możemy tez usmażyć chipsy na patelni.
- ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Starte ziemniaki lekko solimy i wkładamy do durszlaka który stawiamy na misce. Odstawiamy na 10-15minut by odciekła woda ze skrobią.
- Odlewamy delikatnie wodę, która wyciekła z ziemniaków, pozostawiając zmagazynowaną na dnie skrobię. Dorzucamy ziemniaki, jajka i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nakładamy cienkie placki smażąc z obu stron na złoty kolor.
- Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple.
- Na drugiej patelni smażymy plastry wołowiny po ok minutę z każdej strony.
- Na talerzu układamy placki ziemniaczane, przekładając je plastrami wołowiny.
- Dekorujemy łyżką sosu chrzanowego i chipsem buraka.