Aromatyczna i sycąca zupa z papryki, o którym to warzywie często zapominamy, sięgając po czerwoną siostrę lub używamy jako zielony dodatek. Zupełnie niesłusznie, bowiem zielona papryka to bogactwo smaku i witamin. Dziś zielona papryka w roli głównej w prostej i szybkiej w przygotowaniu zupie.
Składniki:
- 4-5 dużych zielonych papryk
- 1 mała zielona papryczka chili
- 300ml wody lub bulionu
- 3-4 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
- 100g sera feta
- 1-2 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i siekamy, paprykę wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek, a chwilę później paprykę. Solimy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut. Dodajemy ocet i 3-4 łyżki wody i dusimy aż zmięknie. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy bulion i zagotowujemy. Zupę krem przelewamy do talerzy, do każdego dokładamy pokruszony ser feta i dekorujemy listkami tymianku. Od razu podajemy.