Nie jest to danie z zestawu klasycznych potraw żadnej z kuchni orientalnych. Można je raczej nazwać swobodną wariacją na temat szybkiego do przygotowania mięsa z warzywami. Dziś postanowiliśmy połączyć fasolkę szparagową z aromatycznymi przyprawami i wieprzowiną. Jak wyszło – zobaczcie sami.
Składniki:
- 300g chudej wieprzowiny (schab, szynka)
- 300g fasolki szparagowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1 średnia kapusta bok choi
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 250ml bulionu
- sok z połowy limonki
- łyżka klarowanego masła
- kieliszek słodkiego wina śliwkowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w kawałki, fasolkę obieramy odcinając końcówki. Fasolkę wraz z marchewką wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy ok 10 minut. Ma być lekko podgotowana, ale wciąż chrupiąca. Wieprzowinę kroimy w kawałki, czosnek siekamy i mieszamy w mięsem. Na woku lub patelni roztapiamy masło. Wrzucamy wieprzowinę, podsmażamy przez ok 2 minuty. Podlewamy winem i dusimy ok 5 minut, aż wino zacznie się redukować. Dodajemy pastę miso i curry. Chwilę dusimy. Dorzucamy fasolkę i marchewkę i podlewamy bulionem i sokiem z limonki. Kapustę bok choi kroimy w 2-3 cm kawałki i dorzucamy do woka. Całość mieszamy i dusimy kilka minut, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Wykładamy na talerze i podajemy jako samodzielne danie, z ryżem lub makaronem soba.