Mając do dyspozycji wędzone sery z własnego wędzenia postanowiliśmy spróbować wykorzystać je również na ciepło. Oczywiście, możecie skorzystać z kupnego sera wędzonego, jednak aromat tych z własnej produkcji jest nie do podrobienia.
Składniki:
- 1 kulka sera wędzonego
- 2 twarde, ale dojrzałe słodkie gruszki
- szczypta chili
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni w roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, po minucie dolewamy sok z cytryny i chili, mieszamy, po następnej minucie dodajemy cukier. Na małym ogniu lekko dusimy kilka minut aż cukier się skarmelizuje, a gruszki staną się prawie miękkie, ale nie będą się rozpadać. Przekładamy do miski.
Ser kroimy w plastry ok 1cm grubości. Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po niecałą minutę z każdej strony. Jeśli nie jesteśmy pewni naszej patelni, możemy usmażyć ser na łyżce klarowanego masła lub oliwy. Na talerz nakładamy łyżką skarmelizowaną gruszkę, na to układamy ser. Możemy udekorować świeżą gruszką i sosem chili i natychmiast podajemy.
- 1 kulka sera wędzonego
- 2 twarde, ale dojrzałe słodkie gruszki
- szczypta chili
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Na patelni w roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, po minucie dolewamy sok z cytryny i chili, mieszamy, po następnej minucie dodajemy cukier.
- Na małym ogniu lekko dusimy kilka minut aż cukier się skarmelizuje, a gruszki staną się prawie miękkie, ale nie będą się rozpadać.
- Przekładamy do miski.
- Ser kroimy w plastry ok 1cm grubości.
- Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po niecałą minutę z każdej strony.
- Na talerz nakładamy łyżką skarmelizowaną gruszkę, na to układamy ser.
- Możemy udekorować świeżą gruszką i sosem chili i natychmiast podajemy.