Wędzony ser z patelni z gruszkami i chili
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 1 kulka sera wędzonego
  • 2 twarde, ale dojrzałe słodkie gruszki
  • szczypta chili
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Instructions
  1. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  2. Na patelni w roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, po minucie dolewamy sok z cytryny i chili, mieszamy, po następnej minucie dodajemy cukier.
  3. Na małym ogniu lekko dusimy kilka minut aż cukier się skarmelizuje, a gruszki staną się prawie miękkie, ale nie będą się rozpadać.
  4. Przekładamy do miski.
  5. Ser kroimy w plastry ok 1cm grubości.
  6. Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po niecałą minutę z każdej strony.
  7. Na talerz nakładamy łyżką skarmelizowaną gruszkę, na to układamy ser.
  8. Możemy udekorować świeżą gruszką i sosem chili i natychmiast podajemy.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/wedzony-ser-z-patelni-z-gruszkami-i-chili/