Wędzony ser z patelni z gruszkami i chili
Author: BibliaSmakow.pl
Prep time:
Cook time:
Total time:
- 1 kulka sera wędzonego
- 2 twarde, ale dojrzałe słodkie gruszki
- szczypta chili
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Na patelni w roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, po minucie dolewamy sok z cytryny i chili, mieszamy, po następnej minucie dodajemy cukier.
- Na małym ogniu lekko dusimy kilka minut aż cukier się skarmelizuje, a gruszki staną się prawie miękkie, ale nie będą się rozpadać.
- Przekładamy do miski.
- Ser kroimy w plastry ok 1cm grubości.
- Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po niecałą minutę z każdej strony.
- Na talerz nakładamy łyżką skarmelizowaną gruszkę, na to układamy ser.
- Możemy udekorować świeżą gruszką i sosem chili i natychmiast podajemy.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/wedzony-ser-z-patelni-z-gruszkami-i-chili/
3.3.3077