Piszemy, recenzujemy i wyrażamy swoje zdanie o rozmaitych miejscach, aż w końcu trafiła kosa na kamień i stanęliśmy na scenie i przed kamerą. W ramach odbywającego się w Poznaniu Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zostaliśmy poproszeni przez organizatorów kampanii Trzy Znaki Smaku o przeprowadzenie pokazu kulinarnego z użyciem certyfikowanych produktów regionalnych. Pomysł nam się bardzo spodobał, bowiem naturalna i regionalna żywność to coś z czego powinniśmy być dumni. Po uzgodnieniach z organizatorami postanowiliśmy przygotować trzy potrawy.
Na przystawkę wybraliśmy ser koryciński. Początkowo nosiliśmy się z zamiarem zgrillowania go, ale gdy dostaliśmy delikatny, świeży ser stwierdziliśmy, że podamy go w plastrach z dodatkiem musu z jabłek, mięty i odrobiny chili. Przystawka chyba przypadła do gustu zebranym pod sceną widzom, bo nikt nie krzyczał żebyśmy już sobie poszli.
Przystąpiliśmy zatem do pierwszego z dań głównych – medalionów z polędwicy wieprzowej w sosie śmietanowym z suską sechlońską. To suszona i wędzona śliwka, o wyjątkowym smaku i aromacie. Mięso przyprawione jedynie pieprzem i solą podsmażyliśmy na rumiano. Śliwki pokroiliśmy drobno i podsmażyliśmy z cebulką. Zalaliśmy śmietaną i zredukowaliśmy sos, który następnie zmiksowaliśmy. Sosem polaliśmy polędwiczki i podaliśmy publiczności.
Na koniec przygotowaliśmy kotlety jagnięce w marynacie z mięty i czosnku niedźwiedziego podane na jabłkach karmelizowanych z miodem pitnym. Całość udekorowana karmelem z miodu pitnego i chili. Przygotowane porcje zniknęły niemal natychmiast. Ale specjalnie dla czytelników Biblii Smaków już jutro na blogu pojawi się przepis na to ostatnie danie. Zapraszamy do testowania i korzystania z produktów regionalnych.