Świeży makaron stwarza wiele możliwości. Dziś kolejna z nich. Z hiszpańskim pikantnym chorizo złagodzonym słodyczą pomidorów.
Składniki:
- 250g świeżego makaronu tagliatelle
- 100g pikantnego chorizo sarta
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka soku z limonki
- garść małych pieczarek
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Chorizo kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski, pozostawiając tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy masło, następnie pieczarki, podsmażamy chwilę, dorzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz przekrojone na pół pomidory, sos sojowy i sok z limonki. Smażymy ok 3 minut na dużym ogniu. Dorzucamy chorizo i mieszamy
Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerze, na to chorizo z warzywami, posypujemy świeżym tymiankiem. Od razu podajemy.