Najbardziej znana kanapka na świecie, która zrewolucjonizowała podejście do śniadań. Przeróżne warianty tej kanapki przygotowuje się na całym świecie pod różnymi nazwami. Doskonała na późne śniadanie, lunch czy wczesną kolacje. Dostępna w każdym francuskim bistro.
Składniki:
- 4 kromki chleba (klasycznie tostowy, ale możemy wykorzystać każdy inny)
- łyżka masła
- musztarda dijon
- kilka plastrów szynki
- 100g startego sera (najlepiej ementaler lub gruyere)
- 1 jajko (opcjonalnie)
Sos:
- 100ml mleka
- 25g masła
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
W niektórych regionach Francji do podpieczenia tostów używa się rozbełtanego jajka. Wtedy chleb moczymy z obu stron w jajku i smażymy na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli nie używamy jajka, smarujemy obie strony tosta masłem i smażymy na patelni z obu stron. Układamy na blasze, smarujemy musztardą, posypujemy połową sera, układamy plastry szynki i składamy razem.
Przygotowujemy sos – na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Dodajemy mleko i mieszamy do czasu, aż zgęstnieje. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania i mieszamy. Sosem smarujemy górę tostów. Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na 4 minuty (jeśli mamy to z włączona opcją grilla). Po upieczeniu od razu podajemy.