Mule, nie wiedzieć czemu nie są zbyt częstym gościem na naszych stołach. To jedne z najpopularniejszych owoców morza i wbrew obawom bardzo łatwo je przyrządzić. Należy jedynie zwrócić uwagę przy kupowaniu, by kupić świeże. Często można spotkać małże świeże, pakowane wraz z woda morską, mają one wtedy dłuższy czas przydatności do spożycia.
Składniki:
- 1kg małży
- kawałek korzenia imbiru (ok 4cm)
- śmietanka kokosowa (lub puszka mleka kokosowego)
- 2 duże łyżki masła
- 1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
- 150ml białego słodkiego wermutu
- czerwona i zielona papryczka chili
- 3-4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Małże wkładamy do miski z zimną wodą, czyścimy muszle z wodorostów i bisiorów. W wodzie małże powinny być zamknięte. Jeśli któraś skorupa jest otwarta pukamy nią delikatnie w stół – jeśli się nie zamknie, oznacza, że małż jest martwy i wyrzucamy. Podobnie wyrzucamy wszystkie skorupy pęknięte lub uszkodzone.
W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy posiekany czosnek, pokrojony w plasterki imbir i posiekaną chili. Po 2 minutach dolewamy wermut i mleko kokosowe, oraz połowę kolendry. Gdy sos zacznie gęstnieć dorzucamy małże. Gotujemy ok 5-7 minut aż wszystkie muszle się otworzą. Jeśli jakaś pozostaje zamknięta – wyrzucamy. Posypujemy posiekana kolendrą lub natką pietruszki i podajemy w garnku na stół. Do małży podajemy bagietkę – do maczania w sosie.