Można by stwierdzić, że przepis ten to kuchnia fusion polskich śledzi i śródziemnomorskich smaków. W niczym to nie przeszkadza by najpopularniejsza ryba przyrządzona w sposób inny niż klasycznie w oleju znalazła się na naszym stole.
Składniki:
- 500g filetów
- 3-4 duże cebule
- 1 słoik pomidorów suszonych
- 2 łyżki kaparów (1 mały słoik) -najlepiej by były jak najdrobniejsze
- sos sojowy
- ocet jabłkowy
- olej słonecznikowy
- pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczymy – należy zwrócić uwagę, że kapary są słone, pomidory suszone również, więc śledzie należy wymoczyć trochę bardziej niż tradycyjnie. Każdy płat śledziowy przecieramy octem. Kroimy w kawałki i odkładamy do miski.
Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy na oleju z suszonych pomidorów, gdy lekko zmięknie dorzucamy pomidory pokrojone w kawałki i kapary. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym do smaku (delikatnie z sosem sojowym by nie było zbyt słone). Całość pozostawiamy do wystygnięcia. Mieszamy z kawałkami śledzi i wkładamy do słoików, w razie potrzeby dolewamy oleju.
Odstawiamy do lodówki na kilka dni.