Nie każdy lubi śledzia na słodko ale warto czasem spróbować. Połączenie z pieczonymi jabłkami jest naprawdę smaczne.
Składniki:
- 500g śledzi
- 2 łyżki majonezu
- mały kubeczek śmietany
- dwa jabłka
- 3 cebule
- ocet jabłkowy
- olej słonecznikowy
- pieprz
- łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Wymoczone śledzie nacieramy lekko octem i mieszamy z pokrojoną w talarki cebulą, pieprzem i olejem. Odstawiamy na kilka dni do lodówki. Oczywiście łatwiej i wygodniej skorzystać z już przygotowanych śledzi 🙂
Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej masło. Jabłka obieramy, kroimy je w kawałki lub w ósemki i obsmażamy krótko na maśle. Majonez łączymy ze śmietaną i dodajemy do odsączonych z oleju śledzi i cebuli. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy jabłka – najlepiej wymieszać je z całością pozostawiając kilka do dekoracji. Od razu podajemy. Znakomite będą z razowym chlebem lub gotowanymi ziemniakami