Duże pieczarki portobello to okazja by przygotować danie, które efektownie wygląda na talerzu. Nadają się zarówno na grilla, jak i do zapiekania w piekarniku. Nafaszerować można je wszystkim co nam do głowy przyjdzie – dziś propozycja zapieczonych z serem, suszonymi pomidorami i kaparami.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek portobello
- kilka pomidorów suszonych w oleju
- łyżka kaparów
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, wykrawamy ogonki. 2-3 łyżki oleju z pomidorów mieszamy z łyżką soku z limonki, odrobiną soli i pieprzu. Taką marynatą smarujemy pieczarki. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-10 minut. Ogonki pieczarek siekamy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej posiekane grzyby. Siekamy kapary i suszone pomidory – dorzucamy do podsmażonych pieczarek i smażymy przez chwilę. Wyjmujemy z piekarnika pieczarki, napełniamy je farszem. Posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na ok 15-20 minut. Po upieczeniu od razu serwujemy.