Śledź w oleju to chyba najpopularniejszy sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Zapewne w każdym domu jest jedyny i najlepszy przepis. Ale to nie zaszkodzi by był jeszcze jeden. Złamiemy trochę klasykę – zamiast białej cebuli używając czerwonej. Jest ona słodsza i delikatniejsza co wpłynie na smak naszych śledzi. Oczywiście możemy tradycyjnie użyć cebuli białej.
Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 3 duże cebule
- ocet jabłkowy
- olej słonecznikowy,
- pieprz grubo mielony lub młotkowany
- sól do smaku
Przygotowanie:
Filety sprawdzamy czy nie są zbyt słone, jeśli tak trzeba je wymoczyć. Wg jednej szkoły należy je moczyć w mleku, wg innej w wodzie. Nie mam pojęcia która z metod jest lepsza 🙂
Wykąpane śledzie nacieramy delikatnie octem jabłkowym, po czym kroimy w kawałki. Cebulę siekamy w kostkę, mieszamy w dużej misce z częścią oleju i młotkowanym pieprzem. Dorzucamy śledzie, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do słoika i w razie potrzeby uzupełniamy olejem. Można oczywiście układać warstwami: cebula, śledzie, cebula śledzie pamiętając by na dnie i na wierzchu była warstwa cebuli. Jednak uważam, iż metoda z wymieszaniem całości jest wygodniejsza. Należy dopilnować by na wierzchu po nałożeniu była warstwa oleju
Odstawiamy do lodówki na minimum 4 dni.