Pulled pork to klasyka kuchni amerykańskiej. Oprócz burgera to podstawa amerykańskiego street foodu. Jest to długo pieczona karkówka lub łopatka wieprzowa. Podczas długiego pieczenia mięso staje się bardzo miękkie i delikatne – tak, że rozpada się pod dotknięciem widelca. Dziś proponujemy przygotowanie takiej wieprzowiny marynowanej w porterze. Ciemne piwo z wysoką zawartością ekstraktu stworzy nam niesamowity smak i aromat potrawy.
Składniki:
- 2kg łopatki/karkówki wieprzowej
- butelka portera
- kilka łyżek oliwy
- 1-2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pasty chili lub łyżeczka sproszkowanego chili
- 3-4 duże cebule
- 2 papryki ramiro lub papryki czerwone
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- kilka ząbków czosnku
- 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mieszamy marynatę – oliwa, koncentrat pomidorowy, pasta chili, sos sojowy, ocet, cukier, porter – wszystkie składniki mieszamy w misce, umieszczamy w niej mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni roztapiamy masło na którym krótko, na dużym ogniu obsmażamy mięso z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnie wrzucamy pokrojona w talarki cebule i czosnek. podsmażamy przez chwile. Podlewamy kilkoma łyżkami marynaty. Zawartość patelni wykładamy do brytfanny, na tym kładziemy mięso. Dodajemy pokrojona w kawałki paprykę i całość zalewamy marynata. Przykrywamy pokrywką lub zawijamy folią aluminiowa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90-100 stopni na minimum 5-6 godzin. Najlepszym rozwiązaniem jest włączyć piekarnik popołudniu i wieczorem wyłączyć – pozostawiając mięso na całą noc by w stygnącym piekarniku powoli doszło. Rozdrabniamy na włókna widelcem i podajemy w bułce hamburgerowej lub z cząstkami ziemniaków.