Bardzo lubię pstrąga. Co zresztą nie dziwi bo to wyjątkowo smaczna ryba. Dla tych którzy nie chcą smażyć na patelni, albo chcą poszukać inspiracji jak przyrządzić go inaczej proponuje przygotowanie w ziołach i upieczenie. Jak większość naszych potraw – łatwo i smacznie.
Składniki:
- 1 pstrąg na osobę
- oliwa
- po kilka gałązek: pietruszki i tymianku (mniej więcej 2x tyle pietruszki co tymianku)
- 1 pomarańcza
- pieprz sól
Przygotowanie:
Pstrągi (jeśli potrzeba) skrobiemy, patroszymy, myjemy i osuszamy. Pietruszkę i tymianek siekamy, mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy i mielonym pieprzem. Marynatą nacieramy pstrągi i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Wyciągamy z lodówki, solimy. Do środka każdego pstrąga wkładamy po przeciętym na pół plasterku pomarańczy. Pstrągi układamy na ruszcie a na nich półplasterki pomarańczy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na środkową półkę na ok 30-40minut, aż skóra ryb się zarumieni. Wyciągamy aromatyczną, soczystą rybę i podajemy z masłem czosnkowo-pietruszkowym i ulubionymi dodatkami.