Szczupak to bardzo smaczna drapieżna ryba słodkowodna. Co prawda ma trochę ości, z którymi trzeba powalczyć, ale warto jej spróbować. Najprościej świeżego szczupaka usmażyć na maśle. Dla tych jednak, którzy lubią poeksperymentować polecamy poniższy przepis.
Składniki:
- 1 nieduży szczupak
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 1 mała marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- pół łyżeczki pasty krewetkowej lub 2 łyżki sosu rybnego
- 100ml śmietany 30%
- 100ml wytrawnego chardonnay
- 1/3 pęczka kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta chili
Przygotowanie:
Wypatroszonego i oskrobanego szczupaka kroimy w dzwonka ok 3-4cm. W garnku zagotowujemy 150-200ml wody, dorzucamy pastę krewetkową (lub sos rybny), sos sojowy, chili, pokrojoną w plasterki marchewkę, połowę kolendry, ziele i liść laurowy. Dolewamy wino. Po zagotowaniu układamy w garnku szczupaka i gotujemy przez ok. 10-12 minut. Jeśli płyn nie przykrył ryby do końca to podczas gotowania musimy kawałki ryby odwrócić, uważając jednak by się nie rozpadła. Ugotowaną rybę wyjmujemy na talerz i odstawiamy. Z wywaru usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę miksujemy. Gałązki selera tniemy w cienkie talarki i wrzucamy do sosu, wlewamy śmietanę i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na talerz wykładamy kilka łyżek sosu, układamy dzwonka szczupaka, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy. Na wierzch ryby położyłem odrobinę gorzkiej konfitury cytrynowej – jako alternatywę dla klasycznej cząstki cytryny.