Niemal niezbędny dodatek w kuchni. Do steków, do ryby, do chleba, zastosowań ma całe mnóstwo. W przygotowaniu proste, a można zawsze zrobić więcej i przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 1 kostka masła 200g
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
Zwróćcie uwagę by masło było masłem, a nie wyrobem masło-podobnym. Ma mieć 82% tłuszczu i składać się ze śmietany. Tylko tyle i aż tyle bo producenci prześcigają się w serwowaniu czegoś co smakuje „prawie jak masło”. Jak już jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami kostki masła to zostawiamy je w temperaturze pokojowej by było miękkie. Z pietruszki odcinamy grubą część łodyg, możemy je wykorzystać np do gotowanej zupy. Natkę siekamy drobno, wyciskamy obrane ząbki czosnku. Dorzucamy masło, trochę solimy i dokładnie mieszamy. I już. Gotowe. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy przełożyć do małej miseczki lub pokroić w niewielkie kostki. Smacznego