Obco i skomplikowanie brzmiąca nazwa oznacza klasyczną meksykańską jajecznicę na kiełbasie chorizo. Świetny pomysł na sycące śniadanie po sobotnim wieczorze. Do przygotowania powinniśmy użyć chorizo fresco ale jest ono dość trudno dostępne w Polsce, z powodzeniem możemy użyć chorizo sarta.
Składniki:
- 100g pikantnego chorizo
- 5 jaj
- 2 duże dojrzałe pomidory lub puszka krojonych
- sól
- 1 pszenna tortilla
Przygotowanie:
Chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy, aż lekko się zrumieni i odkładamy do miski. Na wytopiony z chorizo tłuszcz wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy aż lekko się rozpadną. Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Do sosu wrzucamy chorizo i wlewamy jajka. Mieszamy, aż jajka się zetną.
Tortillę kroimy na trójkąty i podgrzewamy na ruszcie w piekarniku. Jeśli podgrzejemy je tylko 1-2 minuty otrzymamy miękką tortillę, natomiast jeśli zostawimy je trochę dłużej tortilla będzie chrupiąca.
Potrawę wykładamy na talerz, podajemy z ciepłymi kawałkami tortilli.