Skandynawski sos musztardowo-koperkowy znany pod nazwa gravlaxsås jest bardzo propsty do wykonania. A skoro mamy w lodówce gravlaxa to warto też sos przygotować i zaserwować razem z łososiem. Trochę go zmodyfikowaliśmy pod nasz smak, ale mam nadzieję, że nadal mieści się w kanonie 🙂
Składniki:
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1-2 łyżki musztardy ziarnistej
- 100ml oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego lub jabłowego
- szczypta soli
- pieprz
- 3-4 łyżki posiekanego koperku (1 mały pęczek)
Przygotowanie:
W misce wymieszać musztardę, ocet, miód. Powoli dodać oliwę by się nie zwarzyła i wymieszać na gładką masę. Dodać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Podawać z cienko pokrojonymi płatami gravlaxa.