Dziś bardzo szybki przepis na bardzo smaczny obiad. Dla zapracowanych i dla tych, którzy nie chcą spędzać w kuchni za dużo czasu. Aromatyczna wariacja na temat curry, warzyw i mleka kokosowego. Dla nas w wersji mięsnej, ale jeśli pominiemy ten składnik, otrzymamy potrawę wegetariańską.
Składniki:
- 1 nieduża kapusta bok choi
- 1 papryka
- 1 papryczka chili
- 2-3 marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 plastry schabu
- garść kiełków słonecznika
- 2-3 łyżki groszku mrożonego
- 1 łyżka pasty miso
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1-2 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 200ml mleka kokosowego
- paczka chińskiego makaronu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bok choi kroimy w kawałki, czosnek i chili siekamy. Na mocno rozgrzanego woka wlewamy olej, wrzucamy mięso i szybko obsmażamy ok pół minuty, dorzucamy czosnek, smażymy ok minuty. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią marchew, paprykę, czosnek. Mieszamy, po minucie dodajemy kapustę, miso i curry. Smażymy ok minuty, dodajemy groszek, mleko kokosowe i mieszając dusimy ok 3 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dorzucamy kiełki i makaron do naszego curry. Mieszamy od razu podajemy. Smacznego 🙂