Robiliśmy gulasz .. wyszedł znakomity .. ale nie o tym ten wpis… zostawiliśmy sobie na etapie krojenia mięsa kilka cienkich plastrów łopatki z dzika. Na kanapkę rzecz jasna 🙂
Składniki:
- ciabatta
- kilka plastrów łopatki z dzika
- pasta chili
- łyżka oliwy
- ser śmietankowy
- sałata
- marynowane jalapeno
- 2-3 zabki czosnku
- 2 łyżki porto
- konfitura cytrynowa
Przygotowanie:
Plastry mięsa posmarowane pastą chili odkładamy by się zamarynowały. Wrzucamy na patelnie, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz. Czosnek wrzucamy na na patelnie na oliwę ze smażenia. Smażymy przez minute po czym zalewamy porto. Redukujemy do konsystencji gęstego sosu. Ciabattę przekrawamy na pół, smarujemy serkiem. Układamy sałatę, na to usmażoną łopatkę z dzika, łyżkę konfitury cytrynowej, plasterki jalapeno i polewamy sosem z karmelizowanym czosnkiem. Przykrywamy drugą połówka ciabatty i zjadamy.