Dziś będzie wariacja na temat jednej z najpopularniejszych zup azjatyckich czyli Tom Kha. Można ją przygotować bardzo szybko, a jej niesamowity kwaśno-ostro-słodkawy smak jest jedyny w swoim rodzaju. Wbrew ogólnym tendencjom nie napiszemy, że to najlepszy i jedynie słuszny przepis, ale zachęcamy do spróbowania.
Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- 150g orzechów nerkowca
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1łyżka pasty tom kha
- 1 zielona papryczka chili
- 1 młody por (jasna część)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 800ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- sól
- kilka cm świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki plus cząstki limonki do podania
- opcjonalnie – kilka liści kafiru, 1-2 gałązki trawy cytrynowej, świeży galangal w plasterkach
Przygotowanie:
Orzechy lekko siekamy, wrzucamy na patelnię i lekko podpiekamy. Uwolni to olejki eteryczne i wydobędzie z nich pełnię smaku. Chili i czosnek siekamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy chili, czosnek i kurczaka i podsmażamy. W garnku zagotowujemy bulion. Dorzucamy do niego imbir i jeśli mamy kafir, trawę i galangal. Jeśli nie posiadamy – te składniki znajdują się w paście tom kha więc można dodać jej do smaku odrobinę więcej. Do zagotowanego bulionu wrzucamy prażone orzechy oraz podsmażonego kurczaka. Dodajemy sok z limonki i gotujemy przez kilka minut. następnie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z cząstką limonki i posiekanym porem.