Nie będzie to klasyczna pomidorowa, a raczej wariacja na temat zupy kremu dla wielbicieli suszonych pomidorów. Szybka do przygotowania i smaczna. Należy tylko zwrócić uwagę na słoność pomidorów. Jeśli są zbyt słone można je odmoczyć w letniej wodzie.
Składniki:
- 1l bulionu
- 100g suszonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 duży ziemniak
- 1 pietruszka
- liście bazylii
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wrzucamy pomidory i warzywa. Gotujemy około pół godziny. Na koniec gotowania dorzucamy liście bazylii i całość miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta lub zbyt esencjonalna dodajemy wody. Na patelni podprażamy pestki dynii. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i od razu podajemy.