Zaśnieżyło nam się na zewnątrz. Na taką pogodę przydaje się coś rozgrzewającego. Dziś zaproponujemy zupę cebulową, ale tym razem nie będzie to klasyczny francuski krem. Nie od dziś wiadomo, że cebula i jabłka się lubią więc wykorzystamy je do przygotowania dzisiejszej wariacji na temat cebulowej, gdzie zamiast wina wykorzystamy cydr jabłkowy.
Składniki:
- 1kg cebuli
- 1l bulionu
- 500ml wytrawnego cydru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki sosu sojowego
- chleb na grzanki
- starty ser
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Podlewamy sosem sojowym i podsmażamy, aż się zeszkli. Gdyby zaczęła przywierać podlewamy kilkoma łyżkami cydru. Przerzucamy do garnka, zalewamy cydrem i bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Doprawiamy pieprzem. Chleb kroimy posypujemy startym serem i podpiekamy w piekarniku, aż ser się stopi. Zupę podajemy z włożoną serową grzanką. Oczywiście jeśli chcemy możemy zupę zmiksować i otrzymać zupę-krem.