Aromatyczny, pachnący lasem krem grzybowy. Rozgrzewający w zimowe wieczory i banalny do przyrządzenia. Najważniejsze, że można go przygotować w krótkim czasie.
Składniki:
- 700ml bulionu warzywnego lub mięsnego (jeśli mamy warzywa z rosołu to wykorzystujemy je zamiast niżej wymienionych)
- 2 garści suszonych grzybów
- po jednej marchewce, pietruszce i kawałku selera
- kubeczek śmietany
Przygotowanie:
Zagotowujemy bulion i dodajemy grzyby oraz pokrojone w kawałki warzywa. Jeśli mamy warzywa z rosołu, dodajemy je później, przed miksowaniem. Gotujemy całość przez około pół godziny. Miksujemy całość na gładki krem. Jeśli krem jest zbyt gesty, dolewamy trochę wody. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Nalewamy do misek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i kleksem śmietany. Możemy podać z grzankami lub razowym chlebem.