Pogoda stanowczo nie nastraja do przebywania w kuchni, a najchętniej zamieszkalibyśmy w lodówce. No ale przecież trzeba coś zjeść. Kontynuujemy zatem pomidorowe szaleństwo i proponujemy chłodnik z pieczonych pomidorów. Brzmi dziwnie? Ależ skąd! A jak smakuje!
Składniki
- 500g pomidorków koktajlowych
- 500ml kefiru lub maślanki
- 2-3 młode cebulki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- łyżeczka soli morskiej
- 4 łyżki oliwy
- kilka liści bazylii lub łyżeczka suszonej
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na blasze lub w brytfannie. Cebulki przekrawamy wzdłuż i kładziemy na pomidory. Siekamy bazylię i posypujemy nią pomidory. Skrapiamy wszystko sokiem z limonki, posypujemy cukrem i solą i wstawiamy do piekarnika 180stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy, przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Całość dokładnie miksujemy dolewamy maślankę i miksujemy na gładką masę. Schładzamy w lodówce około godziny. Proponujemy podanie z łyżką konfitury pomidorowej i pełnoziarnistymi chipsami zbożowymi.