Hummus to wywodząca się z kuchni libańskiej pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini, oliwy i cytryny. Jak to z reguły bywa, najprostsze jest najlepsze. Tak więc i hummus stał się jednym z podstawowych dań wegetarian i wegan, ale ze smakiem spożywają go również mięsożercy. Hummus przygotowuje sie z gotowanej ciecierzycy, którą uprzednio należy przez noc namoczyć w zimnej wodzie. My jednak pójdziemy na łatwiznę i skorzystamy z gotowanej ciecierzycy w puszce. Jest to dobre rozwiązanie gdy goście pukają do drzwi i nie bardzo wiemy czym ich poczęstować. Oczywiście przepisów na hummus idealny jest mnóstwo i każdy jest najlepszy 🙂 dlatego polecamy wypróbować i stworzyć własne proporcje.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy (lub 2 szklani ugotowanej)
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
- sok z wyciśniętej limonki (2-3 łyżki)
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek przegotowanej wody (lub wody z gotowania)
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta soli (opcjonalnie)
- szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Odkładamy łyżkę ciecierzycy do dekoracji. Pozostałe składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Wodę dolewamy na końcu pilnując by pasta miała konsystencje gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku dodając więcej tahini lub limonki. Gotową pastę przekładamy do miski. Dekorujemy oliwą i ziarnami ciecierzycy. W miarę upodobań możemy posypać siekaną kolendrą, pietruszką, czy mieloną słodka papryką. Podajemy z pokrojonym w słupki warzywami – marchewka, pietruszka, kalarepka, ogórek, rzodkiew. Jeśli chcemy urozmaicić smak hummusu możemy na etapie miksowania dodać np. łyżkę tartego chrzanu.