Butter chicken to znana chyba na całym świecie potrawa mająca swe korzenie w kuchni pundżabskiej. Delikatne kawałki kurczaka i aksamitny, aromatyczny sos sprawiają, że potrawa ta smakuje niemal wszystkim. Oczywiście sposobów jej przygotowania jest tyle ilu kucharzy, ale postaramy się podać najbardziej uniwersalny i zachęcamy do eksperymentów
Składniki:
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 400-500g piersi kurczaka lub filety z udek kurczaka
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- kilka pręcików szafranu (opcjonalnie)
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka garam masala
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka sztuk kardamonu
- 1 nieduża laska cynamonu
- 2-3 goździki
- 1 świeża papryczka chili
- 50-60g orzechów nerkowca
- sól
- 200ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Imbir i czosnek rozcieramy w moździerzu. Odkładamy łyżeczkę pasty na później a resztę mieszamy z oliwą, garam masala, solą, jogurtem i szafranem jeśli posiadamy. Kurczaka kroimy w kawałki i wkładamy do marynaty. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy goździki, cynamon, kardamon i smażymy przez 2-3 minuty by masło nam się zaromatyzowało. Zdejmujemy przyprawy z patelni. Na patelnie dodajemy pomidory i koncentrat, pozostawioną pastę z imbiru i czosnku oraz posiekane chili. Dusimy do momentu aż otrzymamy geste puree. Miksujemy orzechy nerkowca z 100-120ml wody na gładką masę. Zamarynowane kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną masła. smażymy małymi porcjami na złoty kolor. Nie muszą, a wręcz nie powinny być do końca dosmażone – wrzucone do sosu podduszą się do końca. Do puree pomidorowego dodajemy zmiksowane orzechy, następnie dodajemy kurczaka i wlewamy śmietanę. Dusimy przez kilka minut, aż śmietana się zredukuje. Gotowe. Nakładamy na talerze, dekorujemy siekana kolendrą i podajemy z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego.