Przepisów przygotowania tego dodatku jest wiele, my jak to często lubimy zaczerpniemy od Gordona Ramsey’a. Jest to bardzo efektowny dodatek, wiec jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach – polecamy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- ok 500ml bulionu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i wycinamy z nich walce. Do tego celu użyliśmy foremki do wycinania w kształcie okręgu. Oczywiście można wyciąć jakikolwiek inny kształt – np kostkę o boku 4cm – będzie się równie dobrze prezentować. Pozostałe resztki można ugotować i zrobić z nich np. puree.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Układamy ziemniaki i smażymy na rumiano (ok 2min). Dorzucamy czosnek w łupinach – doda aromatu, ale się nie przypali. Odwracamy ziemniaki i smażymy z drugiej strony. Jeśli mamy patelnie, którą możemy wstawić do piekarnika resztę czynności wykonujemy na niej – jeśli nie, przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem, dorzucamy gałązki tymianku i obrane ząbki czosnku. Bulion powinien przykrywać ziemniaki mniej więcej w 2/3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 30-40 minut. Wyciągamy i serwujemy – doskonale pasują do wszelkiego rodzaju mięs i dziczyzny.