Tradycjonalistów zaprosimy raczej do skorzystania z przepisu na pieczoną gęś, natomiast, ci którzy lubią eksperymenty, będą mogli poszaleć i przygotować gęsinę na św. Marcina w aromatach wędzonej śliwki, anyżu, kawy z pikantną nutą chipotle. Brzmi groźnie? Spróbujcie! Stworzyliśmy ten ponad rok temu i przed Świętem Niepodległości postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Połączenie w sosie kontrastujących smaków jest naprawdę niesamowite.
Składniki:
- 4 uda gęsi
- 2-3 suszone papryczki chipotle lub 4-5 papryczek z puszki
- 3-4 goździki
- sok z 2 wyciśniętych pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy (bez albedo)
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 8-10 ziaren kawy
- garść wędzonych śliwek
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 700ml bulionu lub wody
Przygotowanie:
Mięso nacieramy sosem sojowym i układamy w brytfannie. Podlewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, dorzucamy papryczki, goździki, anyż, kawę, śliwki, skórkę pomarańczy i sok pomarańczowy. Pieczemy około 2h co jakiś czas podlewając sosem (jeśli sos zbytnio odparuje, możemy podlać wodą). Na pół godziny przed końcem możemy dorzucić kilka wędzonych śliwek, które posłużą do dekoracji. Następnie zlewamy sos, pozostawiając mięso w nagrzanym piekarniku. Wyciągamy z sosu goździki, anyż, kawę i dorzucone później śliwki. Sos wraz z miąższem śliwek i skórką pomarańczy blendujemy na gładką masę. Na talerzu układamy udko z gęsi, polewamy sosem, dekorujemy śliwką i ziarenkami kawy. Podajemy z puree ziemniaczanym, „sufletem” ziemniaczano-serowym lub kaszą.
- 4 uda gęsi
- 2-3 suszone papryczki chipotle lub 4-5 papryczek z puszki
- 3-4 goździki
- sok z 2 wyciśniętych pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy (bez albedo)
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 8-10 ziaren kawy
- garść wędzonych śliwek
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 700ml bulionu lub wody
- Mięso nacieramy sosem sojowym i układamy w brytfannie.
- Podlewamy bulionem i wstawiamy do piekanika nagrzanego do 180 stopni.
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, dorzucamy papryczki, goździki, anyż, kawę, śliwki, skórkę pomarańczy i sok pomarańczowy.
- Pieczemy około 2h co jakiś czas podlewając sosem. Na pół godziny przed końcem możemy dorzucić kilka wędzonych śliwek, ktore posłużą do dekoracji.
- Następnie zlewamy sos, pozostawiając mięso w nagrzanym piekarniku.
- Wyciągamy z sosu goździki, anyż, kawę i dorzucone później śliwki.
- Sos wraz z miąższem śliwek i skórką pomarańczy blendujemy na gładką masę.
- Na talerzu układamy udko z gęsi, polewamy sosem, dekorujemy śliwką i ziarenkami kawy. Podajemy z puree ziemniaczanym, "sufletem" ziemniaczano-serowym lub kaszą.