Szczupak to wysoko ceniona za swój smak ryba śródlądowa. Dorosłe osobniki osiągają rozmiar do 1,5m i wagę około 10kg. Jednak najsmaczniejsze są te mniejsze egzemplarze. Oczywiście najlepszy jest z patelni, zaraz po złowieniu, ale nie zawsze można sobie na taki luksus pozwolić. Dziś przepis trochę odbiegający od tradycyjnego. Smażonego szczupaka proponujemy podać z tabbouleh, czyli sałatką libańska, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 1 średni szczupak
- 150ml sosu sojowego
- szczypta mielonego chili
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki klarowanego masła
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
Przygotowanie:
Szczupaka należy wypatroszyć, oskrobać i pociąć na dzwonka ok 3 cm szerokości. Sos sojowy mieszamy z chili i gałką. W tak przygotowanej zalewie zanurzamy kawałki ryby i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie roztrzepujemy jajka, wysypujemy mąkę na talerz. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku i znów w mące. Układamy na patelni i smażymy ok 3 minut z każdej strony, aż panierka zrumieni się na ciemnozłoty kolor. Podajemy z sałatką. Smacznego.