Tak tak .. sama nazwa sushi burger brzmi do艣膰 nietypowo 馃檪 ale bior膮c pod uwag臋, 偶e jedno i drugie jest streetfoodem – musia艂a si臋 zdarzy膰 pr贸ba po艂膮czenia. Na 艣wiecie w艂a艣nie zaczyna si臋 moda na sushi burgery. Czy si臋 przyjmie – nie mamy poj臋cia, ale 偶eby nasi Czytelnicy byli na bie偶膮co, prawdopodobnie jako pierwsi w Polsce, przedstawiamy Wam przepis i zdj臋cia. Tak jak w przypadku sushi – kierowa膰 si臋 musicie w艂asnym smakiem pod wzgl臋dem doboru dodatk贸w. My jedynie sugerujemy co mo偶na przygotowa膰. Burgery przygotowali艣my w wersji mini – wg nas takie si臋 艂atwiej je, cho膰 jest z nimi wi臋cej roboty.
Sk艂adniki:
- 200g ry偶u do sushi
- 1 arkusz nori
- 艣wie偶y 艂oso艣
- ocet ry偶owy
- cukier trzcinowy
- 艣wie偶y og贸rek
- sos sojowy
- wasabi
- marynowany imbir
dodatkowo wykorzystali艣my:
- kapust臋 morsk膮
- krem kawiorowy (zamiast uwielbianego w polskich sushibarach serka philadephia nadu偶ywanego w ilo艣ciach hurtowych)
- kimchi
- siekane jalapeno
Przygotowanie:
Wszyscy mistrzowie sushi podkre艣laj膮, 偶e najwa偶niejszy w sushi jest ry偶. W Japonii przygotowywania ry偶u ucz膮 si臋 latami, w naszym kraju gdzie wszyscy wszystko umiej膮, sushimasterem zostaje si臋 po zjedzeniu dw贸ch rolek, wi臋c nie ma si臋 czym martwi膰. A tak serio – przy ry偶u naprawd臋 trzeba si臋 troch臋 postara膰. Zapewne za pierwszym razem nie b臋dzie idealny ale za ka偶dym nast臋pnym b臋dzie lepiej. Najpierw ry偶 kilkukrotnie p艂uczemy w zimnej wodzie. Oznak膮, 偶e jest w艂a艣ciwie wyp艂ukany jest przezroczysta woda podczas p艂ukania. Wyp艂ukany ry偶 zalewamy wod膮 w proporcjach 1:1. Zagotowujemy i gotujemy na najmniejszym ogniu oko艂o 10 minut pod przykryciem. Nast臋pnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem oko艂o 10-15 minut, by wch艂on膮艂 ca艂膮 wod臋.
Kolejnym etapem jest zakwaszenie ry偶u – oczywi艣cie to najwi臋ksza tajemnica mistrz贸w sushi, wi臋c albo musicie i艣膰 na praktyki albo wypracowa膰 w艂asn膮 receptur臋. My podan膮 powy偶ej porcj臋 ry偶u zakwaszamy 3 艂y偶eczkami cukru trzcinowego rozpuszczonymi w 3 艂y偶kach octu ry偶owego. Oczywi艣cie zale偶y jaki ocet i jaki cukier – wi臋c jak to w kuchni – pozostaje praktyka.
Pozostawiamy ry偶 do przestygni臋cia. W tym czasie przygotowali艣my pozosta艂e sk艂adniki. Pokroili艣my og贸rka, posiekali艣my japaeno. Z kawa艂ka 艂ososia zrobili艣my tatara – siekaj膮c go z odrobin膮 pora, doprawiaj膮c sosem sojowym i pieprzem. Kawa艂ek wyci臋li艣my do opalenia, a reszt臋 poci臋li艣my w plastry jak do sashimi.
Na koniec pozostaje tylko posk艂ada膰 wszystko w ca艂o艣膰 – wilgotn膮 d艂oni膮 nale偶y uformowa膰 p艂aski d贸艂 oraz lekko wypuk艂膮 g贸r臋, na doln膮 cz臋艣膰 na艂o偶y膰 dodatki, przykry膰 g贸rna cz臋艣ci膮 i … smacznego 馃檪
Przedstawione na zdj臋ciach sushiburgery to:
wersja 1
- krem kawiorowy
- kapusta morska
- opalany 艂oso艣
- zielony og贸rek
- wasabi
- sriracha
wersja 2
- ry偶 owini臋ty nori
- krem kawiorowy
- kimchi
- plastry 艂ososia
- siekane jalapeno
wersja 3
- marynowany imbir
- zielony og贸rek
- tatar z 艂ososia
- sriracha