To będzie bardzo smaczny wpis, którego napisanie trwa o wiele dłużej niż zrobienie. Bo do przygotowania tuńczyka potrzeba nam zaledwie kilka minut. Znacznie dłużej zajmie nam przygotowanie sałatki do podania. Wybierając mięso na steka zwracajmy uwagę czy jest świeże i nie ma brzydkiego zapachu. Jeśli macie możliwość kupienia większego kawałka i ucięcia sobie steka wg własnego widzimisię – to jest to najlepszy sposób. Z reguły steki cięte w sklepie maja 1-2cm grubości. A tu tak jak z wołowiną – kolo 3-4cm jest grubością idealną.
Składniki:
Na steka:
- 1 plaster polędwicy z tuńczyka grubości ok 3-4cm
- 1 łyżka klarowanego masła
- pieprz
- sól
Na sałatkę:
- 1 długi ogórek
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 awokado
- kilka gałązek kolendry
- łyżka marynowanych jalapeno
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
Steka solimy, pieprzymy, odkładamy na talerz. Ogórka tniemy na długie paski obieraczką do warzyw, pozostawiając część z ziarnami, wrzucamy do miski, jalapeno, pietruszkę i kolendrę siekamy, dorzucamy do ogórka. Awokado wydrążamy i kroimy miąższ w kostkę. dorzucamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą i sokiem z limonki. Lekko solimy. Sosem zalewamy sałatkę i mieszamy.
Na mocno rozgrzanej patelni grillowej roztapiamy masło, kładziemy steka z tuńczka. Smażymy po minucie z każdej strony. Taki smakuje wg nas najlepiej. Oczywiście możecie smażyć go dłużej – ale wysmażony tuńczyk traci walory smakowe więc dajcie mu szanse 🙂
Na talerzu układamy sałatkę, obok kładziemy tuńczyka i podajemy. Smacznego 😉