Tak tak wiem .. najbanalniejsza sałatka, wspomnienie dzieciństwa, znana każdemu jak bigos i gotowane ziemniaki. Ale w sezonie dojrzewających pomidorów pachnących słońcem to właśnie na nią jest miejsce. Polska odpowiedź na włoską caprese, być może poza granicami kraju mniej znana, ale nie znaczy to, że mniej smaczna. Do przygotowania w kilka minut.
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- 1-2 młode cebulki ze szczypiorem
- 1 łyżka śmietany (dla dbających o dietę jogurtu naturalnego)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę ze szczypiorkiem siekamy, dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dorzucić odrobinę ostrej papryki jeśli mamy ochotę. Mieszamy i gotowe. Jemy solo lub z grzanką lub jako dodatek do letniego obiadu .. smacznego 🙂